آموزش درست کردن عدسی خوشمزه خانگی

عدسی خوشمزه

عدسی یه آش اصیل ایرانیه که از کوچیک تا بزرگ باهاش آشنایی دارن. دلیلش اینه که موقع صبحانه، عدسی خوردن  بهت انرژی میده و سرحال نگه‌ت میداره، موقع ناهار میتونی کنار برنج عدسی بزاری و حتی موقع شام یه وعده خیلی سبک واسه اوناییه که دوس ندارن شبا معدشون رو با غذاهای سنگین پر کنن.

عدسی برای ورزشکارها که به دنبال پروتئین برای عضله سازی هستن حرف نداره. برای مادران عزیز که به دنبال یه صبحونه سالم واسه بچه‌هاشون میگردن سرشار از خاصیته و به بهبود خلق و خوی بچه‌ها کمک میکنه. در کل واسه هرسنی و هر موقعیتی میتونید از عدسی استفاده کنید و از خواصش بهره ببرید.

تفاوت فرهنگی و موقعیت‌های مکانی مختلف در ایران باعث شده درست کردن عدسی تنوع زیادی داشته باشه که در ادامه به چند روش اشاره میشه.

با من همراه باشید که طرز تهیه عدسی ساده و خوشمزه رو واستون شرح بدم.

 

نکات کلی این مقاله

قبل از اینکه به سراغ طرز تهیه عدسی بریم، در ادامه این مقاله قراره که عدسی ساده و  مجلسی و لعاب‌دار رو تهیه و در کنارش ارزش غذایی، خواص، و برخی از جنبه های دیگه‌ی این  غذا یا آش رو باهم مرور کنیم.

مواد اولیه لازم برای تهیه عدسی بدون رب

مواد لازم عدسی
عدس 2 پیمانه
پیاز 1 عدد
زرد چوبه 1 قاشق چای خوری
فلفل سیاه به مقدار لازم
نمک نصف قاشق چای خوری
آرد(در صورت تمایل) 1 قاشق غذا خوری

طرز تهیه عدسی ساده و اصیل ایرانی

1- عدسی از اون غذاهاییه که باید عدس رو بزارید خیس بخوره که نفخش گرفته بشه. اگه واسه صبح میخواید آمادش کنید، میتونید از شب قبل عدس‌ها رو بزارید خیس بخوره، اما در نهایت میتونید برای بهتر شدن کیفیت آش عدسی، 1 الی 2 ساعت عدس رو بخیسونید. 2 الی 3 بار آب عدس رو عوض کنید و قبل از پختن اون رو آبکشی کنید.

نکته:برای درست کردن عدسی، 2 راه متفاوت وججود داره، یکی اینکه اول عدس رو داخل قبلمه مناسب بریزید، و جداگانه پیاز و ادویه رو تفت بدید و اواسط پخت عدس بهش اظافه کنید. یا اینکه میتونید از اول توی همون قابلمه‌ای که انتخاب کردید پیاز رو با روغن و ادویه تفت بدید، و بعد اب بریزید و عدس رو اظافه کنید.

2- در این مرحله، عدس رو داخل قابلمه بریزید، حدودا 4 لیوان آب اظافه کرده و حرارت رو طوری تنظیم کنید که اب جوش بیاد، بعد از به جوش اومدن آب، حرارت رو ملایم کنید و اجازه بدید که عدس روند پخته شدن رو طی کنه.

نکته: زمان پختن بستگی به نوع و جنس عدس داره.

3- بعد از گذشت نیم ساعت از پختن عدس، پیاز‌ها رو به صورت نگینی یا ریز خورد کرده و با یه مقدار روغن و ادویه و نمک تفت بدید و به قابلمه عدس اظافه کنید. اجازه بدید که عدس ها 45 دقیقه تا 1 ساعت دیگه بخته بشن تا هم غلیظ بشه و هم اینکه غذای عدسی جا بیوفته.

4- برای غلیظ کردن عدسی، اگه تمایل داشتید 1قاشق آرد رو با روغن تفت بدید و یک ربع آخر پخت، به قالبمه‌ی حاوی عدسی اظافه کنید. این کار باعث میشه غلظت عدسی خیلی زیاد بشه و به قوام مناسب برسه. توی طعمش هم تاثیر داره و قطعا اگه مهمون دارید، این کار به زیبایی‌ای سر سفره کمک میکنه.

طرز تهیه عدسی مجلسی

عدسی غذاییه که به روش های مختلفی میتونید برای پختنش اقدام کنید. چون جا داره که عدسی رو توی برنامه غذایی هفتگیتون باز کنید، به همین دلیل تنوع تو پختن عدسی، باعث میشه که همیشه یه طعم جدید و بسیار لذیذ رو تجربه کنید.

مواد لازم عدسی مجلسی
عدس 2 پیمانه
پیاز 2 عدد متوسط
سیبزمینی 1 عدد
رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذا خوری
سیر رنده شده 1 الی 2 عدد
لیمو عمانی 1 عدد به صورت مغز
عصاره مرغ(در صورت تمایل) 1 عدد
زردچوبه 1 قاشق چای خوری
نمک و فلفل به مقدار لازم
آب جوش به اندازه کافی

مراحل درست کردن عدسی مجلسی

نکته: برای طبخ عدسی، 2 الی 3 ساعت قبل عدس رو بزارید که خیس بخوره و چندبار آبش رو عوض کنید. و در ادامه برای این کار از قبل سیب‌زمینی رو پوست بکنید و نگینی خورد کنید و کنار بزارید که موقش برسه.

1- واسه پختن این عدسی فوق‌العاده خوشمزه، اولین کار اینه که پیاز‌ها رو خلالی یا نگینی خرد کنید، توی یه قابلمه مناسب روغن بریزید و پیاز خورد شده رو اظافه کنید و هم بزنید، یکم که رنگ پیاز عوض شد، زدچوبه، سیر و در صورت تمایل عصاره مرغ رو اظافه کنید و به هم زدن ادامه بدید.

2- در ادامه‌ی طرز تهیه عدسی، وقتی که مواد با هم به خوبی ترکیب شدن، سیب زمینی رو اظافه کنید، یکم با بقیه مواد تفت بدید و بعد نوبت به اظافه کردن عدس میرسه که اول اون رو آبکش کنید و به قابلمه اظافه‌اش کنید، باز هم به تفت دادن مواد با هم ادامه بدید.

3- رب گوجه رو برای خوش رنگ کردن غذای عدسی، داخل قابلمه ریخته و با بقیه مواد به خوبی مخلوط کنید که خامی رب گرفته بشه. در ادامه نمک و مغز لیمو عمانی رو اظافه کنید و در آخر آب‌جوش رو توی قابلمه بریزید به طوری که روی مواد رو بپوشونه.

نکته: همه‌ی مراحل تفت دادن رو با حرارت ملایم انجام بدید. مقدار رب سلیقه‌ ای هست و میتونید کمتر بریزید.

4- بعد از پختن مواد، برای لعابدار کردن عدسی، یه مقدار از مواد داخل قابلمه رو(مخصوصا سیبزمینی) با ملاقه بیرون آورده و با گوشت کوب له کنید و باز برگردونید به قابلمه. اجازه بدید که با حرارت ملایم دوباره بپزه که عدسی جا بیوفته.

نوش جان.

طزر تهیه عدسی خوشمزه لعابدار

عدسی لعابدار یه روش پخت متفاوت داره که در ادامه میتونید اون رو ببینید.

مواد اولیه لازم برای 4 نفر
عدس 2.5 لیوان
پیاز 1 عدد خورد شده
گلپر 1.5 قاشق چای خوری
کره 50 گرم
گوجه 3 الی 4 عدد خورد شده
نمک یک قاشق چای خوری
زرد چوبه 1.5 قاشق چای خوری
لیمو ترش 1 عدد

آموزش درست کردن عدسی لعابدار برای 4 نفر

1. ابتدا بزارید که عدس 2 ساعت خیس بخوره که نفخش گرفته بشه. در ادامه عدس‌ها رو آبکش کنید و داخل قابلمه بریزید که تا 1 ساعت بپزه و در ادامه به سراغ آماده سازی بقیه مواد اولیه برید.

2. برای طرز تهیه عدسی و در همین حین که پختن یک ساعته‌ی عدس داره تموم میشه، یه قابلمه دیگه آماده کنید، روی حرارت ملایم بزارید، گلپر و زردچوبه رو داخل کره بریزید و هم بزنید(20 ثانیه)

3. در ادامه پیاز و گوجه خورد شده رو به قابمه اظافه کنید، هم بزنید و آب لیمو‌ترش رو هم داخل تابه ریخته و 15 الی 20 دقیقه با حرارت ملایم بزارید که مواد به خوبی پخته بشن.

4. 1 الی 2 ملاقه از عدسهای پخته شده به همراه آب‌عدسی رو به مواد داخل قابلمه اظافه کنید و با گوشت‌کوب به خوبی پوره کرده و در ادامه دوباره به قابلمه‌ی عدسی اظافه کنید و اجازه بدید که قابلمه با در بسته، 40 دقیقه بپزه.
اینم از نحوه پختن عدسی لعابدار که امیدوارم خوشتون بیاد.

آموزش عدسی برای کودکان

عدسی یه غذای مقوی و سالم سرشار از فیبر و پروتئینه، میتونید اون رو تو برنامه غذایی روزانه نینی‌ها قرار بدید. اما به یاد داشته باشید که برای کوچولوهای 6ماه به بالا، از تک تک مواد به صورت جداگانه تست حساسیت گرفته بشه. در ماه های اول این غذا رو با گوشت‌کوب برقی یا پشت چنگال له کنید.

واسه قبل از یک سالگی از پوره گوجه استفاده کنید و برای بچه‌های بالای یک سال میشه که نمک و فلفل و چند قطره آبلیمو تازه هم اظافه کرد.عدسی رو با فاصله از لبنیات به کودکتون بدید، چون کلسیوم موجود در لبنیات، از جذب آهن موجود توی عدس جلوگیری میکنه .

مواد لازم عدسی برای نوزاد هفت ماهه تا یک ساله

  1. عدس: 4قاشق غذا خوری
  2. کره پاستوریزه: 1 قاشق مربا خوری
  3. سیب زمینی کوچک: 1 عدد
  4. عصاره قلم: به اندازه کافی
  5. نحوه پختن عدسی برای بچه‌ها

1- واسه اینکه برای کوچولوی نازتون عدسی درست کنید، در ابتدا عدس رو خوب پاک کنید، بعد بشورید و بزارید چند شاعت خیس بخوره.

2- کره رو برای آخر گذاشته و همه مواد اولیه رو به همراه 2 لیوان آب توی قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم بزارید که طی چند ساعت، خوب پخته بشه.

3- بعد از پختن عدسی نینی، یعنی در آخرین مرحله کره رو اظافه کنید و حرارت رو خاموش کنید.

ارزش غذایی عدسی به همراه ویتامین های عدس

عدس یکی از اولین محصولات اهلی شده‌اس که در رژیم غذایی باستانی دیده شده. کشور‌های زیادی از عدس به عنوان وعده اصلی غذایی لذت می‌برن، چون طعمی ملایم و آجیلی داره و خاصیت‌های به شدت فراوانی داره.

ارزش غذایی در 1 لیوان عدس (198 گرم)

  • کالری: 230
  • کربوهیدرات: 39.9 گرم
  • پروتئین: 17.9
  • چربی:0.8 گرم
  • فیبر: 15.6 گرم
  • تیامین: 28 درصد
  • نیاسین: 13 درصد
  • ویتامین ب 6: 21 درصد
  • آهن: 37 درصد
  • منیزیم: 17 درصد
  • فسفر: 28 درصد
  • پتاسیم: 16%
  • روی: 23 %
  • مس: 55 درصد
  • منگنز: 43 درصد

نحوه نگه داری عدس

برای نگه داری عدس خشک، اون رو تو ظرف بسته و در جای تاریک میتونید به مدت یک سال نگه داری کنید. عدس پخته شده رو تا یک هفته میشه تو یخچال گذاشت و برای نگه‌داری بیشتر حتما اون رو توی فریزر بزارید.

اینم از طرز تهیه عدسی ساده و خوشمزه و دلیل اینکه چند دستور رو براتون آماده کردم این بود که به راحتی هر طعمی که دوس داشتید رو انتخاب کنید و از خوردن این غذای کم هزینه و پر خاصیت لذت ببرید. جا داره که عدسی رو توی برنامه غذایی هفتگیتون قرار بدید و خیالتون از بابت خوردن یه وعده‌ی سالم راحت باشه. ممنون که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید.